Flere steder i landet er bedemænd udfordret af pladsmangel i kapeller og krematorier. Nu vil biskop se på problemet.

Det er blevet svært for bedemænd at finde plads til afdøde. Det skyldes ikke alene overdødelighed, men det faktum, at færre og færre af områdets kapeller kan benyttes til opbevaring af afdøde. Når lokale kapeller ikke længere bruges til opbevaring, giver det pres på andre kapeller i området  og hvis der ikke er plads der, kører bedemanden til krematoriet for at benytte deres kølerum. Det giver større udgifter til transport, som i sidste påvirker de pårørende.

Ole Roed Jakobsen, branchedirektør i Danske Bedemænd, mener, at det skyldes, at flere af de lokale kapeller ikke længere bruges til opbevaring af afdøde, og det gælder både de kirkelige og de kommunale:
Helt generelt har man ret ukritisk ændret brugen af kapellerne, uagtet at de netop er bygget med store, tykke mure for at kunne holde en kølig temperatur. Kapellerne anvendes i stedet til opbevaring af havetraktorer og andre redskaber eller benyttes til andre formål,” siger Ole Roed Jakobsen.

Men opbevaring af afdøde er et samfundsansvar, mener Ole Roed Jakobsen, som håber på, at kirkeminister Louise Schack Elholm (V) vil få udarbejdet klare regler, der kan sikre plads til afdøde i kapeller og krematorier i fremtiden.

Han håber også, at hospitalerne vil lette presset på bedemændene ved at opbevare afdøde et par dage længere.

Bedemændenes udfordringer tyder på, at man fra folkekirkens side ikke har været “helt opmærksom nok” på udviklingen. Det siger Elof Westergaard, der er biskop over Ribe Stift. Derfor er der ifølge biskoppen god grund til også at drøfte problemet på det næste bispemøde:

“Det er kun godt, at der kommer fokus på det nu. Det er et wakeupcall, for selvfølgelig skal der være den nødvendige plads, så det skal vi se på, hvordan vi bedst sikrer fremover.”

Udsnit fra artikel i Kristeligt Dagblad 25. januar 2023  “Bedemænd i opråb: Hvor er der plads til afdøde?”