Overvejer du at blive bedemand?

Adgangskrav til bedemandsuddannelsen

Ansat bedemand

Vil du have et job, hvor du hver dag sætter et positivt aftryk på menneskers farvel til deres kære? Er du psykisk robust, bevarer roen, har stor selvstændighed og bestrider en meget høj grad af etik, moral og empati? Er du en habil bruger af it, har kørekort og er en rutineret og sikker chauffør?

Det er nogle af de krav, som bedemændene ofte stiller, når de søger en bedemandsassistent. Og hvis det kendetegner dig, kunne bedemandsfaget måske være relevant for dig.

Der kræves ingen formel uddannelse for at nedsætte sig som bedemand. Brancheforeningen Danske Bedemænd ønsker meget klart, at der bør være et uddannelseskrav og gerne en autorisationsordning for at kunne kalde sig bedemand. Det er bl.a. årsagen til, at brancheforeningens medlemmer skal gennemføre foreningens anerkendte uddannelsesforløb.

Uddannelsen er baseret på, at du har en tilknytning til en bedemandsvirksomhed, hvor du kan gennemføre et ansættelsesforløb af minimum 1 års varighed. Det er den pågældende bedemand (arbejdsgiver), der tilmelder dig uddannelsesforløbet.

Du skal derfor starte med at finde en bedemand, som vil ansætte dig og som er indstillet på, at du skal have uddannelsen.

Det er ikke så ofte, der er opslået ledige stillinger for bedemænd, men det kan være en god idé at tjekke jobannoncer, også for at se, hvilke faglige og personlige kvalifikationer, bedemændene ofte efterspørger. Og så er det ellers bare at aflevere et CV og en motiveret ansøgning og/eller tage direkte kontakt til bedemændene i det område, du ønsker arbejde, evt. invitere dig selv på en kop kaffe, også for at se hvordan kemien passer. Det er ofte mindre virksomheder med 1-2 ansatte eller familiedrevne forretninger. Måske du kan tilbyde din assistance som deltid eller en praktikperiode.

Der er ikke en overenskomst på området, så du skal også være opmærksom på at forhandle dig til de vilkår, der angår løn, feriefridage, barsel og pension m.m.

Selvstændig bedemand

Ønsker du at starte som selvstændig bedemand, kan du også tilmelde dig uddannelsen. I uddannelsesperioden skal du praktisere i egen forretning og får samtidig tilknyttet en mentor, som skal være medlem og godkendt af Danske Bedemænd. Kontakt foreningen for at høre mere.