Bedemændene hjælper hver eneste dag pårørende med at få taget ordentlig afsked med deres nærmeste, der er gået bort. Bedemændene har således daglig kontakt med sundhedsvæsenet, enten på plejehjem, sygehuse, hospice m.v. De har også direkte kontakt med afdødes familie og nære pårørende, hvilket kan udgøre en risiko for smittespredning. Vores medlemmer er derfor særligt opmærksomme på anbefalingerne fra myndighederne til sundhedspersonale for, hvordan de skal forholde sig for at undgå at smitte andre samtidig med at de kan udføre deres virke bedst muligt.

I kirkerne er gudstjenester, møder og aktiviteter blevet aflyst for at undgå smittespredning af COVID -19. Begravelser og bisættelser vil fortsat kunne gennemføres, dog med en række begrænsninger. Først og fremmest ud fra mantraet:
Vi skal stå sammen – ved at holde afstand.
Folkekirken opfordrer til, at der skal være så få deltagere som muligt. Dette er lige så meget ud fra et hensyn til de efterladte, som ofte kan være den ældste generation og tilhøre risikogruppen for sygdommen.

Kontakten med bedemænd

Alle bedemænd kan altid kontaktes telefonisk, og i denne tid vælger en række bedemand at holde de fysiske kontorer og forretningslokaler lukket. Skal du i kontakt med bedemand, så ring som det første for at aftale nærmere. Du kan finde kontaktoplysninger og oversigt over uddannede bedemænd i hele landet her på sitet. 

Skal du bruge en bedemand under coronakrisen, skal du være opmærksom på, at:

  • så meget som muligt aftales pr. telefon fremfor ved direkte møder.
  • bedemanden vil benytte en række personlige værnemidler ud fra et hensyn om ikke føre coronasmitte videre til andre pårørende.
  • håndtryk eller anden fysisk kontakt ikke anvendes i den nuværende situation
  • møder bør begrænses med deltagelse af kun de allernærmeste pårørende.
  • højtideligheder skal begrænses rent deltagermæssigt.